Székhely:
9938 Szatta,
Fő u. 17.
Levelezési cím:
1145 Budapest,
Thököly út 114/a. I.em.4.
tel: (70) 326 5830
e-mail: tff@tff.hu
adószám: 18174762-1-18


  
30 éve együtt a környezetünkért 
 

Zöld Civil OT 2020 I. hírlevél

Idén harmincadszor szervezzük meg a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóját 2020. május 22-24 között, melynek helyszínéül először szolgál Balaton-parti település: Keszthely. Az alábbiakban a találkozó első hírlevelét olvashatjátok. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szeretnénk, ha az együttműködésünkből minél többen bekapcsolódnátok a szervezésbe, várjuk a találkozó szakmai és kulturális programjaihoz a javaslataitokat. 

Kérjük, hogy segítsetek terjeszteni a találkozó hírét a hírlevelünk megosztásával, továbbításával. A rendezvényre a környezet- és természetvédő civil szervezetek mellett kiemelten várjuk a teremtésvédelmi szervezetek, a környezeti nevelők, a fiatalok és a települési közösségek, önkormányzatok képviselőit is.   



Tartalom

1. A találkozó programtervezete

2. Plenáris ülések és szakmai fórumok

3. Programjavaslatok a találkozóra 

4. A találkozó helyszínei

5. Részvétel, érdeklődés, önkéntesség - információk a következő lépésekről

6. A találkozó szervezői, partnerei és támogatói



1. A találkozó programtervezete

2020. május 22. péntek

10:00-13:00 Szakmai, kulturális és szabadidős előprogramok 

13:00- Regisztráció kezdete 

14:00- Kollégiumi szálláshelyek elfoglalása

15:00-15:30 Megnyitó 

15:30-17:15 Plenáris ülés I.

17:30-19:15 Plenáris ülés II. 

19:00-21:00 Vacsora  

20:00-22:15  Szakmai fórum I-II. és max. 5 szekcióülés 

21:30-23:30  Közösségi programok


2020. május 23. szombat

8:00-9:30  Reggeli

9:00-10:45 Szakmai fórum III-V. és max. 2 szekcióülés

11:00-12:45 Szakmai fórum III-V. és max. 2 szekcióülés

12:30-14:30  Ebéd

14:00-16:30  Küldöttek választása  

14:00-15:45 Plenáris ülés III. és max. 2 szekcióülés

16:00-17:45  Plenáris ülés IV. és max. 2 szekcióülés

18:00-19:45  Plenáris ülés V. és  max. 2 szekcióülés

18:00-20:30  Szabadtéri közösségi programok    

19:30-21:30 Vacsora

21:30-23:30  Közösségi programok


2020. május 24. vasárnap 

8:00-10:00 Reggeli 

9:00-10:00 Záró plenáris ülés - Állásfoglalások, küldöttválasztás eredmények, staféta átadás

10:00-13:00 Szakmai, kulturális és szabadidős utóprogramok



2. Plenáris ülések és szakmai fórumok

A plenáris ülések témáit az alábbiakban mutatjuk be vázlatosan; amennyiben javaslatod, észrevételed van a programokhoz, jelezd azt a koordinátornak!


Plenáris ülés I. - Szépségtapaszok és valódi megoldások az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

Koordinátor - Éger Ákos - 20 99 46 577 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A zöldek elmúlt évtizedekben használt üzeneteit folyamatosan veszik át európai és hazai döntéshozók, vállalatok. Mindenki a környezet védelmezőjének, klímahősnek állítja be magát. A fórumon megvizsgáljuk, milyen lehetőségei és feladatai vannak a zöld mozgalomnak ebben a megváltozott helyzetben, hogyan lehet a valódi válaszokat megtalálni, és mik lennének ezek.


Plenáris ülés II. - Merre tovább klímamozgalom?

Koordinátor - Mező János Bálint - 20 20 41 444 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A klíma- és ökológiai válság témája kapcsán a zöld civil mozgalom által évtizedek óta hangoztatott témák betörtek a közbeszédbe a tavalyi évben. A 2019-ben elindult klímavédő mozgalom eddig soha nem látott tömegeket állított az ügy mellé, köztük rengeteg fiatalt. Az idei évben fordulóponthoz érkeztünk. Hogy tudjuk ezt a jelentősen megnőtt figyelmet valódi, rendszerszintű változásokba forgatni, hogyan lépjünk tovább?


Plenáris ülés III. - Mi fán terem a teremtésvédelem?

Koordinátor - Szűcs Boglárka - 30 45 32 950 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A teremtésvédelemmel kapcsolatban a társadalom felől az egyik legnagyobb kérdés, hogy miben különbözik a környezetvédelemtől. Mit jelent az, hogy a közös otthonunk, beleértve az embert is, teremtett, és van egy Teremtője? Hogyan lehet ezt besorolni a környezetvédelmi irányzatok közé? Egyházi szempontból pedig az a kérdés, hogy a teremtésvédelem mennyiben tekinthető egy fán termő gyümölcsnek? Minek a következménye és mi következik ebből?


Plenáris ülés IV. - Együttműködő reziliens közösségek

Koordinátor - Lajtmann Csaba - 30 23 26 658 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A települési közösségeknek kiemelt szerepük van a felgyorsuló változás folyamataiban. A hálózatok, mint például az Európai Klímaszövetség vagy a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége keretet biztosíthatnak egymás jó gyakorlatainak megismerésére. A programon a helyi jó példák mellett az együttműködés legjobb gyakorlatait is megismerhetik a résztvevők. 


Plenáris ülés V. - A Balaton múltja és jövője civil szemmel

Koordinátor - Hajósy Adrienne - 30 23 28 439 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Az Országos Találkozóig tartó hetekben születnek meg a döntések a Balaton jövőjét meghatározó kulcskérdésekről; új jogszabályok lesznek, véglegesítik a beavatkozások és fejlesztések terveit. Kiderül, hogy a mostani elképzelések közül mi vált a múlthoz tartozó emlékké, és mi lett a jövőt meghatározó valóság. Akárhogy is alakul, a jövőt illetően egy biztos. A Balatonnál élőknek lesz feladata, mert a tó és természeti értékeinek védelme abbahagyhatatlan tevékenység.


Szakmai fórum I. - Közeledünk a fenntarthatósághoz?

Koordinátor - Lajtmann Csaba - 30 23 26 658 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Fórum a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia Harmadik Előrehaladási Jelentéséről.

  

Szakmai fórum II. - Élelmiszer-önrendelkezés

Koordinátor - Fidrich Róbert (Fidusz) - 70 34 08 965 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Miben tudnak hozzájárulni a zöld civil együttműködés szervezetei az élelmiszer-önrendelkezés magyarországi mozgalmának erősödéséhez? 


Szakmai fórum III. - Távol Afrikától? - Fókuszban a nemzetközi fejlesztésfinanszírozás

Koordinátor - Farkas István - 70 34 08 801 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Figyelmen kívül hagyhatjuk a Kárpát-medencében élve, hogy a globális gazdasági rend és az ökológiai válság milyen hatással van a déli félteke országaira? Enyhítik a problémákat a nemzetközi fejlesztés eszközei vagy csak szaporítják? Akadályok és megoldások zöld

szemmel.


Szakmai fórum IV. - Klímaválság és légszennyezés a városokban

Koordinátor - Perger András és Simon Gergely - 20 37 11 266 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A klíma- és ökológiai válság az emberiség életfeltételeit fenyegeti, ezért települési szinten is mihamarabb érdemi intézkedéseket kell végrehajtani. A városoknak különösen nagy szerep jut a éghajlatvédelemben, hiszen a Föld lakosságának többsége már ma is városlakó, és ez a trend csak tovább fog nőni a jövőben. Városi környezetben nemcsak éghajlati, hanem a légszennyezés szempontjából is foglalkozni kell a közlekedéssel, ami az egész országra jellemző fűtési légszennyezés mellett a legjelentősebb egészségkárosodást okozó légszennyezési tényező.


Szakmai fórum V. - "Lenn-tarthatósággal" a fenn-tarthatóságért

Koordinátor - Szűcs Boglárka - 30 45 32 950 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A fenntarthatóságra nevelés ma már biznisz, reklámfogás és marketingkommunikációs eszköz is. Mit kell tennünk az ökológiai válság idején? Különböző cselekvési javaslatok összegyűjtése. 



3. Programjavaslatok a találkozóra

Az Zöld Civil OT 2020 szakmai, kulturális és szabadidős elő- és utóprogramjaihoz, a szekcióülésekhez és a közösségi programokhoz örömmel vesszük a zöld civil együttműködés tagjainak vagy a program iránt érdeklődőknek a javaslatait!

A javaslatokat a 2020. március 6. péntekig várjuk az alábbi adatlap kitöltésével 

>>>https://forms.gle/MZAWmeR6LLhXcnXi7<<<



4. A találkozó helyszínei

Georgikon Egyetem “D” épület Keszthely, Festetics u. 7.

Az Országos Találkozó fő szakmai helyszíne

 

Az épület és bejárata

Plenáris terem - díszelőadó - 200 fő szék, plusz kényelmes lépcsők

Szakmai fórumok - 3 db hasonló előadó - 120 fő szék

 

Szekciók - Egy kiemelt terem és több hasonló “osztályterem” 

Mindegyik terem felszerelt számítógéppel, kivetítővel; előadást pendrive-on lehet hozni. Internet a termekben a számítógépeken van, de wifi korlátozott (a plenáris teremben és a közösségi helyszínen van). 

Közösségi terek - Földszinten a bejárati térben büfével és az emeleten a plenáris díszterem előtti tér. 

 

Étkezés - Georgikon kollégium

 

A D épület melletti kollégium aljában 3 perc sétára, menza jellegű önkiszolgáló rendszerrel 

 

Szabadtéri közösségi programok - tervezett helyszínek

 

Erzsébet liget - A Balaton partján (Helikon strand mellett) 8 perc sétára a Georgikon D épületétől. A Keszthelyi KVE által megóvott terület. 

 

Helikon strand - 6 perc sétára a Georgikon D épületétől. 

 

Szállás - Keszthelyi Vendéglátó Szakközépiskola Kollégiuma (Keszthely, Mártírok útja 1.) 

1,2 km távolság 15 perc séta 

256 fős néhány éve felújított kollégium 4 ágyas szobákkal, szintenként wc és vizes blokk.

3 tanteremben termenként akár 20 főnek hálózsákos szálláslehetőség.  

WIFI az egész kollégiumban.

Csomagmegőrzési lehetőség vasárnapra.

 

Az OT helyszínei térképen:

Zöld OT 2020 Keszthely 

 



5. Részvétel, érdeklődés, önkéntesség - információk a következő lépésekről

- A találkozó nyitott, azon minden érdeklődőt szeretettel várunk, aki elfogadja a Zöld Civil Együttműködés szabályait https://zoldcivil.hu/magunkrol/adattar/szabalyzatok/ 

- A részvétel regisztrációhoz kötött, a jelentkezési folyamat terveik szerint 2020. március 16-án indul és április közepéig tart. 

- A találkozó tervezett részvételi díja a teljes rendezvényen várhatóan 9-10 ezer forint között lesz személyenként, melyből kedvezményt biztosítunk a mandátumot felvevő résztvevőknek, az önkéntes segítséget vállalóknak, a fiataloknak, a környezeti nevelőknek (pedagógusoknak) valamint az országhatárainkon túlról érkezőknek. 

- Részbeni útiköltség-térítést biztosítunk a közösségi közlekedéssel és telekocsival érkezőknek. 

- A szabályzatunknak megfelelően idén is választunk delegáltakat, fogadunk el állásfoglalásokat, melynek részleteiről a következő hírlevélben adunk információt.

- A Koordinációs Tanács következő ülésén 2020. március 3-án 10:00-13:00 között személyesen is bekapcsolódhatsz az OT programjának formálásába az MTvSZ irdájában (Budapest, Üllői u. 91/b.) 

Ha az elsők közt szeretnéd megkapni az Zöld Civil OT következő hírlevelét és/vagy önkéntesen segítenél a találkozó szervezésében töltsd ki az alábbi adatlapot:

>> https://forms.gle/oLVse4A5qFYCeMtQ8 <<



6. A találkozó szervezői, partnerei és támogatói

A Zöld Civil Országos Találkozó főszervezője az

Éghajlatvédelmi Szövetség 

 

Társszervezők:

 

Keszthelyi Környezetvédő Egyesület

Reflex Környezetvédő Egyesület

Magyar Természetvédők Szövetsége 

Greenpeace Magyarország Egyesület

Ökogyülekezeti Mozgalom

Csalán Egyesület 

Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért

 

Partnerek és támogatók

     

Az eseményt az Európai Unió, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács támogatják, a program részletei nem feltétlenül tükrözik a támogató álláspontját.

 

 

Támogatóink