Székhely:
9938 Szatta,
Fő u. 17.
Levelezési cím:
1145 Budapest,
Thököly út 114/a. I.em.4.
tel: (70) 326 5830
e-mail: tff@tff.hu
adószám: 18174762-1-18


  

XVIII. századi tokaji kereskedőház cégére, benne az akkor etikus hozamnak számító 4% ábrázolásával

XVIII. századi tokaji kereskedőház cégére, benne az akkor etikus hozamnak számító 4% ábrázolásával

Belegondolt már abba, hogy a bankja mire fordítja az Ön pénzét?

Jelenleg ha valaki úgy szeretné a pénzét gyarapítani, hogy bizonyos pozitív célokat (környezetvédelmi, vagy szociális kezdeményezések) előtérbe szeretne helyezni és negatív területeket (kizsákmányoló vagy környezetszennyező iparágak, hadipar, stb.) ki szeretne zárni, akkor erre nagyon korlátozott lehetősége van.

Másrészről a fenntartható, helyi kezdeményezések megvalósításának egyik komoly akadálya az, hogy nem tudják kitermelni azt a nyereséget, amit a jelen, „nem-fenntartható” körülmények között egy bank elvár. Szükség lenne olyan pénzintézetre, amely nem csak a profit maximalizálást tartja szem előtt, hanem mérsékelt haszon mellett bizonyos előremutató célokat támogat kedvezményes hitelekkel.

Alakítsunk ki helyi pénzügyi körfolyamatokat, amikor helyi pénzből erősítjük a helyi, fenntartható gazdaságot, helyben teremtve munkahelyet és helyi fogyasztókat célozva meg. Ekkor csökken a környezeti terhelés, egészségesebb helyi társadalom jöhet létre.

Az Ökobank program célja etikus banki termékek létrehozása Magyarországon valamint az ehhez kapcsolódó szemléletformálás. Két külföldi tanulmányutat szerveztünk, és 3 konferenciát tartottunk összesen 120 résztvevővel – civilek, bankszakemberek, egyetemi szakértők köréből. Kampányt szerveztünk a téma jelentőségének bemutatása céljából, előkészítve az Ökobank/Ökotakarék tényleges indítását. 40 oldalas füzetet készítettünk „Lakossági pénzügyekről zöld szemmel” és juttatunk el civilekhez, érdeklődőkhöz. A projekt részeként egy társasjátékot adtunk ki, „Gazdálkodj Felelősen” címmel és közel 400 civil szervezethez és iskolához juttattuk el ingyen. Ezen kívül egy nemzetközi kutatás részeként a 6 legnagyobb magyar bank hitelpolitikáját elemeztük fenntarthatósági szempontból, melyről “Fókuszban a bankok” címmel kiadványt jelentettünk meg. Az újszerű, felelős, etikus banki termékek 2012-ben egy együttműködés keretében valósultak meg. A pénzügyi termékek kibocsátója partnerünk, a Pátria Takarékszövetkezet. A szükséges átláthatóságot, és a hitelkihelyezések ellenőrzését a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület által szervezett, az érintett területek képviselőiből álló külső Monitoring Bizottság biztosítja.

A hitelkihelyezéseknél etikai szűrőket alkalmazunk: bizonyos káros tevékenységek kizárása (negatív szűrők) a bank teljes hitelezési tevékenységéből, és kedvezményes feltételek azon területek számára, amelyek a gazdasági haszon mellett komoly környezeti/társadalmi értéket teremtenek (pozitív szűrők).

Bővebb információ a projekt honlapján található: www.okotakarek.hu : 

Ökobank - Ökotakarék (link)

Támogatóink