Csongrád megyében Derekegyházon, Vas megyében Szattán zajlanak le ezek az alkalmak. Egyesületünk az Őrségben korábban már szervezett hasonló klubot, s annak sikerén felbuzdulva döntöttünk a folytatásról, amit a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósítunk meg.
A rendezvények nem pusztán a főzésről szólnak. A klubtalálkozókon a helyi természeti környezet bemutatása, a korábbi generációk helyi adottságokhoz való alkalmazkodásának ismertetése, a tájfajta ellenálló növények termelésének lehetősége, a szezonális alapanyagok felhasználása illetve tartósítása szerepel. Ez lehetőséget ad a szervezőknek, hogy bemutatásukkal felhívják a figyelmet a természet- és környezetvédelmi hatásokra, összefüggésekre, a biodiverzitás megőrzésének lehetőségére, a vegyszermentes gazdálkodásra. Ezeknek kapcsán arra, hogy mindannyian tudunk tenni a környezetünkért fogyasztási, vásárlási, felhasználási szokásainkkal.
A közös főzés alkalmanként kiegészül előadással, filmvetítéssel, könyvismertetéssel, a nemzeti parki termékek bemutatásával és játékkal, kézműves foglalkozással.
A recepteket a szervezők és a résztvevők ötletei, javaslatai alapján választjuk ki és készítjük el a főzőklubokon. Amiket végül egy csokorba szedünk, s belőlük egy kiadvány és egy memóriajáték készül.
A rendezvénysorozatot, a kiadványt és a játékot a Földművelésügyi Minisztérium támogatja a Zöld Forrás programja keretében.